Afgedaald in het Airborne Museum

In een indrukwekkende scene aan het eind van de film A bridge too far liggen voor een half kapotgeschoten villa een honderdtal gewonde, maar zingende soldaten, wetende dat zij binnen afzienbare tijd oog in oog zullen staan met de vijand. De in Oosterbeek gelegen villa Hartenstein is in september 1944 het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen o.l.v. generaal-majoor Urquhart, die dapper weerstand hebben geboden in de verloren Slag om Arnhem.
Thans is hier het Airborne Museum gevestigd.

Op de eerste verdieping van het museum wordt, na een audiovisuele presentatie, het verhaal van de Slag om Arnhem in vier fases verteld. Na het Optimisme van de luchtlanding, volgt de Chaos door miscommunicatie en de onverwachte sterke tegenstand van de vijand, waarna een onvermijdelijke Evacuatie van de gehele Arnhemse burgerbevolking volgt. Tot slot is er ruimte voor Herdenken, dat hier nog jaarlijks gebeurt.
In de mooie en genuanceerde opstelling zijn persoonlijke verhalen vanuit verschillende perspectieven te lezen en te horen. Hoogtepunt vind ik het hoorntje van John Frost, de majoor die tevergeefs probeerde om de Arnhemse brug te verdedigen. Op deze jachthoorn blies hij zijn commando’s, maar verloor deze in uiteindelijk in de hitte van de strijd. Bij het opruimen van het puin na de oorlog werd de hoorn gevonden en pas vijftig jaar later aan het museum geschonken.
Tot slot kun je dankzij de Airborne Experience in de kelder van het museum, als ‘soldaat’ nog een totaal ervaring beleven.

Ik bezocht dit museum op zaterdag 28 januari 2022.

Meer informatie: Airborne Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *